divendres, 25 d’abril del 2008

La homogeneïtat de tots els diaris

El viatge sorpresa de Carme Chacón aquest dissabte 19 d’abril a l'Afganistan el podem desglossar en quatre punts que tota la premsa ha seguit.

Els 4 punts són:
El primer l'adjectiu sorpresa. Una cosa és sorpresa quan no te l'esperes. Per tant, perquè el viatge de Chacón és sorpresa si tots els periodistes l'acompanyen? I és més, perquè tothom titula i diu que és sorpresa? Sigui com sigui tothom escriu el viatge “sorpresa” de Chacón. Parlant de com titular, i com a segon punt a ressaltar, la majoria de diaris han subtitulat que Chacón va a l'Afganistan amb un equip de metges que la controla per si té problemes d'embaràs. La Vanguradia "Escortada por tres médicos, la ministra de Defensa visita la base militar de Herat". El Periódico "Viatge de la ministra a Afganistan davant les crítiques per l'embaràs". El Punt "La ministra hi ha anat acompanyada d'un equip mèdic especial que li vigila l'embaràs". El Mundo "Se desplazó acompañada de un equipo médico especial formado por un ginecólogo y un pediatra". l'Avui "La titular de Defensa viatja per sorpresa i acompanyada per un equip mèdic".


Tercer, tots fan servir la mateixa foto; Carme Chacón menjant a davant dels militars.

I quart tots els diaris destaquen el mateix d'aquesta visita: que Chacón ha volgut transmetre que és molt forta i que no és una dona acomplexada. Tot i aquesta homogeneïtat que la veritat, fa treure de polleguera, es pot detectar una fissura. No tots els diaris han entès si aquest serà l’últim viatge o no de Chacón abans de tenir el fill. La Vanguardia assegura que no farà cap més viatge cosa que contràriament El País i El Mundo asseguren i apunten cap a una nova excursió sorpresa (com no) a Bòsnia. Com si es tractés del joc de “buscar l’error”, el tractament d’aquesta notícia és pura homogeneïtat. Aquí no hi ha periodisme ni res, si no una transcripció del que cal dir. O m’equivoco?