dimarts, 6 de maig del 2008

Quan no hi ha notícies perquè tothom està de pont

El tema
El pont de l'1 de maig, políticament, el podem definir com el pont del Tribunal Constitucional. Els diferents partits polítics s'han passat el llarg cap de setmana comentant i valorant la “suposada” decisió del Constitucional en matèria de l'Estatut. És com un espècie de “fer bullir l’olla” d’un dels grans temes d’aquest any perquè el fet real és que aquests propers dies el TC començarà a debatre els articles. Dit d’una altra manera, quan no hi ha notícies perquè tothom està de pont... tot si val.

Els experts
Experts en dret constitucional ja adverteixen que l’Estatut fila molt prim la ratlla del que permet la Carta Magna i per tant els debats es preveuen laboriosos i llargs. Un dels punts més conflictius és el de la relació bilateral Estat-Generalitat: que estableix un diàleg de tu a tu entre les dues administracions, al marge de les altres autonomies. La catedràtica en Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, Teresa Freixa però, assegura que el text estatutari es mou en els límits de la constitucionalitat i NO dubta de la imparcialitat dels membres del Tribunal, malgrat que són càrrecs nomenats pel Govern Espanyol i el Parlament.

Què en diu la premsa

Sigui com sigui, la premsa està “fent sang” de la qüestió. Aquest divendres 2 de maig la Vanguardia publicava en portada que “El Tribunal Constitucional accepta que l’Estatut defineixi Catalunya com a nació”. En l’article també anunciava que el TC rebutjava però, la bilateralitat entre l’Estat i la Generalitat. Aquestes són les conclusions del primer debat del Tribunal a què, diu el diari, “ha pogut accedir” La Vanguardia.

Resposta dels polítics

Davant d’aquesta filtració els polítics no han esperat a reaccionar i a crear “la notícia”. Des del govern han advertit que l’Estatut s’ha d’aplicar tal com es va aprovar i el conseller d’economia Antoni Castells ja ha dit que l’Estatut ja ha entrat en vigor i que reconeix la bilateralitat. Convergència i Unió reclama coherència al Constitucional. Molt diferent però, ho veuen des del Partit Popular català. Daniel Sirera reitera que Catalunya no és un nació i que les primeres deliberacions del TC els donen la raó. Els popular recordem, van demanar el recurs d’inconstitucionalitat fa un any i mig i ara s’ha de començar a debatre.

Conclusió

Queda clar, quan no hi ha notícies els periodistes en les creem. El que és més dur d’acceptar és que els mateixos polítics acceptin entrar en aquest joc.